Bruce Springsteen - Nebraska (1982)

Wie Bruce Springsteen, a.k.a. The Boss, alleen kent als ‘die gast van Born in the U.S.A.’ moet vandaag nog Nebraska draaien. Met uitsluitend een gitaar, harmonica en zijn stem laat Springsteen zich op deze gewaagde plaat van een andere kant zien. 

In demo-versie 
In eerste instantie zou Springsteen dit zesde album opnemen met zijn E Street Band; de toeters en bellen waarop hij sinds 1972 kon leunen. Eenmaal in de studio bleek al dit muzikale geweld de nieuwe nummers lelijk te verdrukken. The Boss dacht even na, stopte het cassettebandje met nieuw materiaal in het borstzakje van zijn geruite overhemd en bedankte zijn E Street Band voor de moeite. De nummers zouden in demo-versie de plaat vormen. 

4-sporen-cassette-recorder
Bruce Springsteen a.k.a. the Boss blijkt het bandje nog een tijdje in zijn borstzakje te hebben gedragen, zich niet beseffend dat hij zijn nieuwe album zou verliezen, mocht er iets met die cassette gebeuren. Uiteindelijk buigt hij zich in de studio over de opnames. Het blijkt nog een klus om alles plaatwaardig te maken. Alles was immers opgenomen in een slaapkamer, op een 4-sporen-cassette-recorder.

Ongepolijst
Dat hij het materiaal niet opnieuw heeft ingespeeld, maakt Nebraska nog mooier en overtuigender. Juist het ongepolijste klinkt oprecht. Dat lukt geen tweede keer, al helemaal niet wanneer je weet dat de nummers op LP verschijnen. 
Hier en daar vind je op Nebraska een uptempo-nummer, het zijn in mijn oren de minste momenten. Daartegenover staan louter ijzersterke nummers, waaronder Highway Patrol Man. Hoe Bruce hier een scène schetst over broederliefde tussen een diender en diens criminele broer, was voor Sean Penn voldoende inspiratie voor een complete film (The Indian Runner). De gehele plaat blijft donker en introvert. Muziek vanuit het oogpunt van moordenaars en mensen in de marge.Liefst met koptelefoon
Deze zesde van Springsteen stond al een tijdje in mijn kast. Ik had er nooit echt met aandacht naar geluisterd en als achtergrondmuziek gaat Nebraska definitief aan je voorbij, weet ik nu. Meelezend met de teksten op de uitklaphoes, liefst met koptelefoon, schiet die gast van Born in the U.S.A. namelijk elk nummer raak. Niet gek voor een album dat deze maand 31 jaar geleden uitkwam. ***** [René]
Beste nummer op NebraskaHighway Patrolman 


"Well if it was any other man, I'd put him straight away
But when it's your brother sometimes you look the other way"


2 opmerkingen:

 1. Weet niet wat dat is met Springsteen maar velen lijken het geweldig te vinden en ik kan het werkelijk nog geen minuut aanhoren. Iets in zijn stem, manier van zingen haalt bij ergernissen naar boven waardoor ik er gewoon niet naar kan luisteren.

  De nummer zullen ongetwijfeld goed geschreven zijn maar voor mij is het niet weggelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder zijn smaak, toch? :) Ben zelf (nog) niet helemaal overtuigd door zijn stadion-rock, maar deze LP heeft me dus aangenaam weten te verrassen. Ben nu natuurlijk wel benieuwd welke bands/artiesten je wel geweldig vindt. Hoor het graag.

   Verwijderen