Tony Joe White - Tony Joe White (1971)

Een van de stoerste mannen in mijn platenkast heet Tony Joe White, al noemt hij zichzelf liever The Swamp Fox. 

Swamp rock
Tony Joe werd geboren in Louisiana, kluste wat bij in Texas en heeft uiteindelijk in Nashville zijn muzikale thuis gevonden. Tijdens zijn trektocht door The South heeft hij goed geluisterd. In zijn muziek combineert de zanger-gitarist het beste van southern blues, country, rock ‘n roll en Cajun Music zoals die in zijn geboortestreek uit de bars klinkt. 
Resultaat: swamp rock; de soulvolle soundtrack van versleten spijkerbroeken en gebutste pickup trucs. Denk aan Creedence Clearwater Revival, maar weet dat zij vanuit Californië deden of ze opgroeiden tussen de southern swamps, terwijl ome Tony daadwerkelijk alligators uit zijn achtertuin moest jagen. Elvis Presley wist Tony op waarde schatten door o.a. zijn Polk Salad Annie te coveren.

Southern accent
Tony Joe White uit 1971 is de derde plaat van The Swamp Fox, zoals hij bekend staat. Met They Caught the Devil and Put Him in Jail in Eudora Arkansas komt hij op kant A meteen lekker binnen. Een stoer nummer waarin White verhalend zingt over de duivel en zijn long and foggy tail. In The Change gaat neemt hij moeiteloos het woord door zijn tekst grotendeels voor te dragen, in plaats van te zingen. Met een vet en laag Southern Accent praat White over zijn Amerika waar afstanden tussen generaties en rassen soms treurigmakend groot zijn. In Five Summers for Jimmy laat meneer zijn gevoelige kant horen met een beeldende tekst over een vrouw die trouw wacht tot haar Jimmy terugkeert van het front. Graag even uw aandacht voor de mooie piano- en gitaarakkoorden in dit lied. 

Whomper Stomper
Met zijn losse manier van spelen, bijgestaan door zijn Whomper Stomper - een op maat gebouwd wah-wahpedaal -, komt Tony Joe White over als iemand die de dingen niet onnodig ingewikkeld maakt. Moet er een mondharmonica in een nummer? Dan blaast Tony even de strikt noodzakelijk accenten op band zonder er een one man show van te maken. In de studio met Tony is geen plek voor ijdele amateurs. Meneer is te cool voor kinderachtige gekloot.
Funk en energie
Het resultaat is een overtuigende plaat die rockt en swingt, dit laatste dankzij de The Memphis Horns. Precies op de juiste momenten geven ze Tony Joe’s muziek funk en energie. 
Deze derde van Tony Joe duurt langer dan zijn eerdere albums en dit is het enige minpunt van de plaat. Halverwege kant B heb ik genoeg swamp gehoord. Tony lijkt het te begrijpen en zal de laatste zijn die zich opdringt. In Voodoo Village trapt hij zijn Whomper Stomper voor de laatste keer aan en jaagt hij het tempo nog een keer op, zodat je wel met hem mee moet. Een denderend en goed gemikt slotakkoord van drie kwartier solide Swamp Rock. **** [René] 


 Tony Joe White - They Caught the Devil and Put Him in Jail in Eudora Arkansas

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten