UFO - Force It (1975)


Het kostte drie jaar en twee wazige spacerock-platen, maar toen lag het van oorsprong Britse UFO op koers. Met aan boord het Duitse gitaarwonder Michael Schenker, die het muzikaal goed kon vinden met zanger Phil Mogg, liet de band op Phenomenon (1974) al horen hoe je stuwende hardrock dient te spelen, zonder te verzuipen in techniek of distortion. Een jaar later, op Force It, klinkt UFO nog sterker en scherper. 

Alleen opener Let it Roll is de aanschaf van Force It al waard. De band meldt zich met een feedback waarna het recht-toe-recht-aan op stoom komt. Anderhalve minuut later volgt een break waarin Schenker de regels van de rocksolo uitlegt. Een vlot loopje gaat over in een zwevende melodie om samen met bas en drums te eindigen in gitaargeweld zoals alleen de allerbesten dit beheersen. Als Schenker het hierna voor gezien had gehouden en de verdere studiotijd bier had willen drinken aan de bar, had de rest van de band hem hier op handen heen moeten dragen. 

Gelukkig bleven Schenker en zijn Flying V ingeplugd. Zijn gitaarspel klinkt in de nummers die volgen niet zo fel als in Let it Roll, maar ook in Shoot Shoot en Out in the Street zitten sterke solo’s. Met Schenker iets meer op de achtergrond is goed te horen hoe UFO met minimale middelen een stevig album weet op te bouwen. Bas, drums, hier en daar wat toetsen en een sporadische tweede stem zijn voldoende. 
Nergens te snel, nooit te hard.

Op Kant B stijgt UFO nog twee keer boven zichzelf uit. De partijen in Mother Mary doen soms denken aan Led Zeppelin. In dit nummer slingert Schenker wederom schitterende melodieën uit zijn gitaar. Wie dan nog niet overtuigd is, moet zich even bedenken dat de beste jongen op dat moment net 20 was. In afsluiter Between the Walls aan hem de eer om over meerdere sporen de aftiteling te spelen van deze uiterst solide rockplaat. Terecht dat de band hem op Force It alle ruimte gaf en zeer begrijpelijk dat UFO het later zwaar kreeg, toen dit Duitse wonderkind de band in 1978 besloot te verlaten. 

RenéUFO - Let it Roll:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten