Voor pubers in de jaren zeventig was een bezoekje aan de platenzaak meestal voldoende om het ouderlijk gezag op de kast te jagen. Bijvoorbeeld als ze met Love it to Death van Alice Cooper thuiskwamen. Vijf vuile mannen in dameskleding sieren de voorkant. Wie de binnenhoes openklapt, kijkt in de smerig zwart-omrande ogen van de frontman. Als The Beatles thuis al voor onrust zorgden, was Alice Cooper hun gestoorde neef.
Horror
Alice Cooper heet nog gewoon Vincent Damon Furnier, wanneer hij begin jaren zestig een bandje opricht in zijn geboortestad Detroit. Tot zover weinig verrassend, maar Furnier en de zijnen vallen op wanneer ze de bandnaam veranderen in Alice Cooper en afspreken dat dit tevens het onheilspellende alter-ego van Furnier zal zijn. Alice Cooper; een personage dat de horror en duisternis omarmt waar een gezond denkend mens van wegkijkt.
Waanzin
Er zijn een uitstapje naar Californië en twee matige platen voor nodig om Alice Cooper de juiste koers te laten vinden. Terug in Detroit en met behulp van producer Bob Ezrin valt op Love it to Death alles op de juiste plek.
De muziek klinkt stevig, maar niet echt hard. Rock met sporen van de psychedelica die de band meenam van de Amerikaanse West Coast. De dan nog 22-jarige Alice Cooper zingt doeltreffend, soms op het randje van de waanzin en maakt de toch al spannende muziek daarmee extra onheilspellend. De band overdrijft geen moment, waardoor alles juist zelfverzekerd en geloofwaardig overkomt. Vanwege het uitblijven van borstklopperij dreigt de muziek op het eerste gehoor wat aan je voorbij te gaan. Maar geduld wordt hier beloond. Eenmaal gewend en met de aandacht bij Alice, kun je alleen nog maar goedkeurend knikken naar die vijf vieze gasten op de hoes.
Even dreigend als dramatisch
Op Love it to Death is geen slecht nummer aan te wijzen, of het moet het iets te langdradige Black Juju zijn, waarmee Cooper wel erg op The Doors wil lijken. Het is een kanttekening bij een uiterst solide plaat. Duidelijke uitschieters zijn de hit I’m Eighteen en het even dreigende als dramatische Second Coming, dat doorloopt in Ballad Of Dwight Fry Lyric.
Om de sterke songs extra kracht bij te zetten, sleepte de band de horror letterlijk het podium op. Een optreden van Alice Cooper was en is nog altijd niet compleet zonder wurgslangen, guillotines en elektrische stoelen. Alles om het publiek met een bleek gezicht naar huis te sturen.
Levende legende
Shockeren is tegenwoordig iets minder makkelijk. Een puber moet zoeken naar een platenzaak, laat staan naar een album waarvan ouders in paniek raken. Voor de inmiddels 66-jarige Alice Cooper geen reden om met pensioen te gaan. Terecht terend op vooral oude roem, is hij een levende legende die zichzelf buiten de spotlights in conditie houdt met een alcohol-vrij dieet, golf en voor hem ontspannen kerkbezoekjes. Van gestoorde neef tot lachende derde.
Thumb Cover
Mocht je een betaalbaar exemplaar van Love it to Death tegenkomen waarbij Alice Cooper zijn duim door zijn gulp steekt, is het raadzaam deze te kopen. Het betreft hier namelijk een eerste persing die snel gecensureerd werd en is daardoor een gewild verzamelobject. Onlangs verwisselde een Thumb Cover nog voor ruim honderd dollar van eigenaar. Het is maar dat je het weet.
**** [René]
Alice Cooper - I'm Eighteen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten