Point Blank - Point Blank (1976)

Met ZZ Top dermate stevig in het zadel dat het zelfs een lied als Snappy Kakkie kan veroorloven, waagt hun manager Bill Hamm zich in 1976 aan een zij-project: Point Blank. Eveneens een Texaanse band die het beste van de blues en rock samenbrengt. Muziek voor bij een paar ijskoude pinten tegen de hitte van de Texas desert. 

Hard en toegankelijk 
Eerste fijne binnenkomer wanneer ik Point Blank’s debuut opzet is het gitaargeluid. De versterkers staan precies zo afgesteld dat de akkoorden behoorlijk scheuren, maar de melodiepartijen mooi helder klinken. Een keurige balans tussen hard en toegankelijk en ik begrijp direct wat manager Bill in Point Blank hoorde, toen hij de jongens een platencontract aanbood. 
Harmonie 
Nog mooier dan hun geluid is het samenspel tussen de gitaristen Rusty Burns en Kim Davis. Een leadpartij van de één krijgt bijval van de ander en zo ontstaat harmonie. Deze truc is inmiddels omarmd door eindeloos veel bands. In 1976 was het redelijk vernieuwend en helemaal in good old Texas, waar men doorgaans hout zaagt van de dikste planken. Dat laatste doet Point Blank natuurlijk óók. Nummers hebben oerdegelijke titels als Moving, Wandering en Distance. Het past precies bij de ongecompliceerde, voortdenderende muziek die het tevens goed doet bij de barbecue. 
Beste onbekende bluesrockact
Waarom Point Blank niet bij elke gitaarliefhebber in de kast staat, is de schuld van Lynyrd Skynyrd. Point Blank stond in oktober '77 met de gitaarkoffer klaar voor een tour met deze Southern Rockband, toen drie van de zes bandleden omkwamen bij een vliegtuigcrash. Einde Lynyrd Skynyrd (voor toen) en einde rooskleurige toekomst, zoals Bill Hamm die had uitgestippeld.
Point Blank bleef dapper muziek maken tot 1982 en geniet sinds 2005 van een come-back. Inmiddels gewend aan hun status als een van de beste onbekende bluesrockact uit Texas. 


Ik weet wie ik uit de speakers laat scheuren, wanneer ik deze zomer een paar kilo spareribs op de grill leg. **** [René]  Point Blank - Free Man

Geen opmerkingen:

Een reactie posten