Malevolent Creation - The Ten Commandments (1991)


Voor de komst van de smartphone was platen kopen nogal eens een zenuwslopende bezigheid. Stond je daar, met een lp in je hand die er veelbelovend uitzag, maar waarvan je niet wist hoe deze klonk. Waar je nu even online gluurt waarmee je te maken hebt, kon je vroeger slechts gokken. Doen of niet doen? Doen, besloot ik bij The Ten Commandments van Malevolent Creation. Muziek in zo’n hoes kan bijna niet klote klinken, was mijn beredenering. Ik had gelukkig gelijk. 

Scream Bloody Gore
Malevolent Creation is één van de vroegere Death Metal-bands uit Amerika. Oorspronkelijk uit New York besluit de groep eind jaren tachtig naar Florida te verhuizen, waar op dat moment de grenzen van de dan gangbare Thrash Metal worden opgerekt. Vooral Death loopt vanuit Tampa met zwaardere riffs, bloederige teksten en grunt-zang letterlijk voor de muziek uit. Hun debuut Scream Bloody Gore stampt in 1987 de weg vrij voor talloze bands die hen nadien als invloed noemen.

Thrash Metal
Malevolent Creation blijft met hun eerste album The Ten Commandments nog met een been in de Thrash Metal staan waardoor het iets minder zwaar op de maag ligt dan het werk van collega’s als Deicide of Morbid Angel. De zang van Brett Hoffman is soms zelfs verstaanbaar en gitaren blijven niet voortdurend rondsjokken in een moeras van zware akkoorden. Dankzij deze felle manier van spelen en een heldere productie is The Ten Commandments prima behapbaar. Meer dan meeknikken en meelezen op het tekstvel om de draad niet kwijt te raken, wordt er van de luisteraar niet gevraagd. 

Hakken en zagen
Toch komt The Ten Commandments nooit écht boven het gemiddelde uit. De nummers hebben daarvoor helaas te weinig samenhang. Wat vooral stoort zijn de plotselinge overgangen. Razende passages worden keurig afgelost door mid-tempo stukken en andersom, maar versterken elkaar zelden. Het is hakken en zagen in afwisselend de vijfde en vierde versnelling. Enige originele uitzondering is Sacrificial Annihination met een afwijkende maatsoort in een tussenstuk. 




Hoe weinig verrassend misschien ook, de muziek maakte op mij ooit diepe indruk. Malevolent Creation was met stip de meest harde band die ik in huis had. Voor mij staat deze plaat voor jeugdsentiment en voor een van de voltreffers die ik, voor de komst van de smartphone, op de hoes kocht. Met dank aan Dan Seagrave, die het artwork verzorgde en nadien het pakpapier voor een hele reeks verwoestende platen tekende. *** [René] 

Malevolent Creation - Malevolent Creation:
(lyrics)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten