The Pretenders - Learning to Crawl (1984)Gitarist dood door de drugs. Eerder ontslagen bassist, óók dood door de drugs. Net bevallen van een eerste kind. Dat is in 1983 de tussenstand voor Chrissie Hynde. En het begon net lekker te lopen met haar band The Pretenders waarin ze gitaar speelt en zingt. 


Na twee sterke platen (Pretenders I en II), aan Hynde de taak om haar nu halve band op koers te houden. De crisis blijkt uiteindelijk een kans. Chrissie vindt passende vervangers, schaaft wat scherpe randjes glad en brengt in 1984 doodleuk een derde album uit waarmee ze bewijst dat The Pretenders nog niet zijn uitgespeeld. 

Waar de band op de eerste twee platen nog neigt naar punk, zijn op Learning to Crawl amper hokjes aan te wijzen. Goed, de droge drums van Martin Chambers houden The Pretenders verankerd in de New Wave waarmee de band eveneens bekend werd, maar daaromheen is alles mogelijk. 

Opener Middle of the Road is rock-achtig, recht-toe-recht-aan. Time to Avenger begint met een baslijn die als tune voor een videogame had kunnen dienen. In Thin Line Between Love and Hate (een cover van The Persuaders) klinkt Chrissie als Kate Bush en krijgt ze ondersteuning van een piano. 

Man of the match op Learning to Crawl is nieuwkomer Robbie McIntosh. Als gitarist speelt hij de meest verbluffende solo’s, zonder daarbij de rest van de muziek te verdringen. Zijn rock ‘n roll (Thumbelina), bluesy flamenco en zelfs country-trucs maken deze toch al veelzijdige derde langspeler extra spannend. 

Goed, het kostte twee man personeel, maar eenmaal gereorganiseerd hoeft de band van Chrissie Hynde zich in 1984 nergens voor te schamen. Learning to Crawl is een geslaagde sleutelplaat in het bestaan van The Pretenders en daarmee een plek in je platencollectie waard.


The Pretenders - Thumbelina

René

3 opmerkingen:

  1. Ik heb ook nog een doosje LP's op zolder, daar zit deze ook tussen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Komt weer helemaal terug, dat venil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kind in 1983 van Ray Davies.

    BeantwoordenVerwijderen