Mark Volman & Howard Kaylan - The Phlorescent Leech & Eddie (1972)


De bonte blouse van Mark Volman (links op de hoes) verklapt het al: hier staan twee mensen die er gewoon een avontuurtje van maken. Zo speelden Mark en Howard, beter bekend als Flo en Eddie, succesvol in The Turtles (hit: Happy Together), haakten ze in bij Frank Zappa’s Mothers of Invention en maakten ze een stapeltje solo-platen waarvan The Phlorescent Leech & Eddie hun eerste is.

Gezonde mix
Mark en Howard, twee handen op een muzikale buik. Dat wordt snel duidelijk op The Phlorescent Leech & Eddie. Met een gezonde mix van pop, psych en een beetje rock timmeren ze twee kanten vol met veelzijdige nummers. Zo hoor je iets van Crosby, Still, Nash, and Young, dan weer doet een partij denken aan het vroegere Pink Floyd. Als de heren even gas bijgeven krijgen nummers een stoer randje en doen ze niet onder aan de seventies rock van Kiss en Alice Cooper.

Blouse met gitaren

Ondanks deze vele kanten en vergelijkingen, klinkt
The Phlorescent Leech & Eddie origineel en samenhangend. De fijne stemmen van Mark en Howard houden de nummers bij elkaar en binnen elk lied gebeurt zoveel dat je geen tijd hebt om af te dwalen. En dat is knap. Persoonlijk houd ik ervan als in een plaat het nodige bloed, zweet en verdriet doorklinkt. Wat dat betreft, schiet The Phlorescent Leech & Eddie, binnen mijn smaak, wat tekort. Maar goed, wat verwacht je van een duo waarvan de grootste lolbroek een blouse met gitaren draagt? Mark en Volman doen geen vlieg kwaad en hebben we zeer aangenaam verrast met hun vrolijke lappendeken. En dat is mooi meegenomen voor een lp die ik voor de grap kocht, omdat het duo op de hoes me deed denken aan Tenacious D. ****


[René]Goodbye Surprise:

1 opmerking:

  1. Beste René, ik heb deze plaat al bijna 40 jaar in mijn platenkast. Direct aangeschaft na een fenomenaal concert in Rotterdam. Zij waren in het voorprogramma van Alice Cooper!! In de tijd dat er nog nachtconcerten werden gegeven in De Doelen!

    BeantwoordenVerwijderen