Marty Robbins - Gunfighter Ballads and Trail Songs (1959)


Though I am trying
To stay in the saddle,
I'm getting weary,
Unable to ride. 


 Een startschot met een revolver, deze plaat van Marty Robbins. Gunfighter Ballads and Trail Songs opende de oren van veel artiesten en betekende het begin van een lawine van country en western platen. Allen hoopten eenzelfde doeltreffend album af te leveren, waarin de romantiek en het drama van het cowboybestaan te horen is. Ruim vijftig jaar later is nog goed te horen waarmee Robbins destijds zo’n indruk maakte. 

Breaking Bad 
Op een rustig tempo zingt hij verhalend over het leven op de prairie. De wereld van revolvers (Big Iron), legendes (Billy the Kid) en vergelding (They're Hanging Me Tonight) ontvouwt zich als scènes in een western. Smartlappen van de prairie, met een gitaar in plaats van een accordeon. Neem El Paso, waarin Robbins zingt over zijn liefde voor de Mexicaanse Feelina en de prijs die hij hiervoor betaalt. Niet voor niets knipoogden de makers van Breaking Bad naar dit pakkende nummer, door de slotaflevering te vernoemen naar Feelina en Robbins kort voorbij te laten komen. Sommige fans beweren zelfs dat het nummer parallel loopt met alle sleutelscènes van de serie. De broeierige en beladen sfeer komt in elk geval naadloos overheen. 

Country om te koesteren
Mogelijk struikelblok voor nieuwe luisteraars van Marty Robbins is de samenzang met The Glaser Brothers. Destijds was de begeleiding van een handjevol donkerbruine stemmen een logische beslissing. Tegenwoordig klinkt het wat ouderwets, waardoor het lastig is om het bij een eerste kennismaking serieus te nemen. Even doorzetten, graag. Eenmaal gewend is Gunfighter Ballads and Trail Songs een countryplaat om te koesteren. Onbespeeld, compleet en afgeprijsd
Mijn eerste exemplaar had in ruim vijftig jaar tijd de nodige klappen gekregen en bleek jammerlijk de verkeerde lp te bevatten. Treurig in een donkere hoek stond de versleten rose hoes te wachten op vervanging. Mijn dag was dus goed, toen ik onlangs een onbespeeld, compleet en afgeprijsd exemplaar vond. 

***** 


René Marty Robbins - El PasoGeen opmerkingen:

Een reactie posten