Michelle Shocked - Short Sharp Shocked (1988)

Is ze nou punker, christen, Mormoon, ex-psychiatrisch patiënt, lesbisch of juist anti-gay? Michelle Shocked lijkt tot op de dag van vandaag ongrijpbaar. Zo gaf ze deze zomer nog een plaat uit met muziek die alleen hoorbaar is voor honden. Moet kunnen. 

Singer-songwriter
Ook haar eerste studioplaat uit 1988 was een schijnbeweging. Afgaande op de hoes dacht menig punker met Short Sharp Shocked een agressieve plaat te kopen, om later te ontdekken dat er een singer-songwriter mee naar huis was gekomen. Een grap die na 26 jaar nog altijd werkt. Ook ik verwachtte harde gitaren, toen ik Short Sharp Shocked twee weken geleden kocht op een platenbeurs. 
Muzikaal dagboek
Een aangename verrassing. Shocked speelt geen punk, maar een zelfverzekerde combinatie van folk, country, pop en zelfs bluegrass. En het is goed of heel goed wat er te horen is. Neem Memories of East Texas, nummer drie op kant A. Een akoestische gitaar, net niet te veel galm op haar stem en een viool ondersteunen Shocked terwijl ze zingt over de kronkelpaden in haar Texaanse jeugd. Een thema dat vaker terugkomt en de plaat laat klinken als een muzikaal dagboek. 

Pete Anderson
Michelle's muzikaliteit was in goede handen bij producer Pete Anderson, die precies op het juiste moment de aanvullende accenten wist te geven. Soms op de voorgrond, zoals in Anchorage. Destijds een hit, je ziet de Amerikaanse campus voor je, waar het veelvoudig voorbij kwam op College Radio. Soms subtiel, zoals in Black Widow. Shocked, een gitaar en een dreigende tekst. Meer niet. 

Zeldzaam eigenzinnig
Het oude R.E.M., Jewel voordat ze gekaapt werd door de popindustrie, The Pretenders. Het klinkt allemaal door tussen de akkoorden van Michelle. Maar Short Sharp Shocked is vooral een perfect geproduceerde plaat van een zeldzaam eigenzinnige muzikant. ***** [René]Michelle Shocked - Memories of East Texas:Geen opmerkingen:

Een reactie posten