Curtis Mayfield - Curtis/Live! (1971)


Curtis Mayfield bezorgt zijn publiek een mooie avond en jij zit op de eerste rij. Zo klinkt Curtis/Live!, een kloeke dubbelaar en zonder twijfel een van de beste live-platen ooit gemaakt. Geen gejoel en gegalm in een onpersoonlijke veehal, maar beheerst applaus van de toeschouwers naast je. Met de ogen dicht waan je je een donker zaaltje waar mannen in pak hun meisje trakteren op een optreden van soulman Mayfield die verderop in een spotlicht staat te spelen. 

Mayfield heeft welgeteld een album af wanneer hij in 1971 besluit een live-plaat te maken. Geen probleem voor de man die daarvoor in The Impressions speelde; hij vult zijn live-repertoire efficiënt aan met materiaal van zijn oude band. Oud en nieuw schuiven moeiteloos in elkaar over.

People Get Ready, Gypsy Woman, The Makings of You; Curtis op gitaar brengt het vol overgave, bijgestaan door niet meer dan een drummer, bassist, percussionist en tweede gitarist. De bescheiden bezetting speelt de nummers iets minder glad dan de studioversies waardoor kleine accenten extra goed naar voren komen. Minder glans en meer muziek. Met zijn kenmerkend hoge stem en subtiele gitaarlijntjes, al dan niet verfraaid door een wahwah, laat Mayfield horen wat hij waard is. Ruim een uur lang, zonder een moment te verzwakken, neemt hij de zaal bij de hand. 

Na het optreden in The Bitter End, waar Curtis/Live! is opgenomen, groeit Curtis verder uit tot icoon van de zwarte muziek. Als een van,  zo niet de eerste die openlijk over de trots en ellende van de Black Community zingt, plaatst hij zich in het rijtje van zeer invloedrijke zwarte muzikanten. 

Zo smooth als zijn loopbaan begon, zo lullig kwam deze ten einde. In 1990 krijgt de soulster een half podium op zijn nek waarna hij verlamd door het leven moet. Muziek bleef hij maken, maar heel bijzonder klinken zijn nummers niet. In 1999 overlijdt hij, als een schim van de Meester Mayfield, die hij voor velen was. 

Curtis Mayfield - Curtis/Live! - Gypsy Woman:

René

Geen opmerkingen:

Een reactie posten