Townes van Zandt - Flyin’ Shoes (1978)‘I get so tired of this same old blues’, sombert Townes van Zandt in titelsong Flyin’ Shoes en hij kan het weten. Als manisch depressieveling, alcoholist, junk en gokverslaafde kreeg hij het tot zijn dood in 1997 flink voor de kiezen. Het leverde een reeks persoonlijke albums op, waaronder het haast perfecte Flyin’ Shoes.

Townes speelt muziek die door De Grote Mart Smeets Americana wordt genoemd. Ik weet nooit wat dat betekent en noem het voor het gemak country/singer-songwriter met de blues. Akoestische akkoorden, slide guitars, hier en daar een tweede stem. Dat dus, en allemaal op zo’n bedeesd tempo dat je je vanzelf in een Amerikaanse wagen fantaseert die, met jou achter het stuur, rustig langs de prairie koerst. Zonnebril op voor de ondergaande zon, etc...

Na twee mooie openers met bovenstaande eigenschappen, overtreft Townes zichzelf in het titelnummers waarin hij de mineur op piano en gitaar speelt. Het mag gezegd: Townes weet wat hij doet.

Enige misser is de cover Who do You Love (oorspronkelijk van Ellas McDaniel alias Bo Diddley). Een eerdere versie van Tom Rush vond ik al vervelend. Townes’ uitvoering verandert daar niks aan, alhoewel ik hem beter versta dan Rush die ik tijdens het refrein altijd ‘Hoe doe je dat’ hoor zingen.

Na de nog aandoenlijke openhartigheid op kant A, maakt Townes zich op kant B echt kwaad met het bezeten Dollar Bill Blues. Een stampend, spookachtig lied. En zo gaat de rit verder langs die prairie. Twee gitaren draaien om elkaar heen in Rex’s Blues. Pueblo Waltz sjokt voorbij met een wapperende slidesolo. Nadat het dreigende Snake Song het licht heeft uitgedaan, staat het vast: Van Zandt was een vakman die de soundtrack mag verzorgen als ik straks weer invoeg in Amerika. ****
[René]
Townes van Zandt - Dollar Bill Blues:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten